Obrazek

Dżemy…cukinia , jarzębina , czarny bez, śliwki, mirabelka, czarna porzeczka,


Przepis na pyszne powidła, świetne do przekładania i nadziewania ciast, do deserów a także do pieczywa. Gorąco polecam !!! Powidła z mirabelek Składniki: – 5 kg mirabelek – 1kg cukru…

Sposób wykonania: • umyte mirabelki przecinam na pól i wyrzucam pestki • gdy ok. 1/3 mirabelek mam wypestkowanych wrzucam je do garnka i zasypuję cukrem, zostawiam na słońcu ( lub innym ciepłym miejscu) aby puściły sok • w tym czasie wypestkowuję resztę mirabelek • gdy mirabelki zasypane cukrem puszczą sok stawiam garnek na palniku i podgrzewam do zagotowania, potem zmniejszam grzanie • sukcesywnie w miarę redukowania się mirabelek dosypuję kolejne partie wypestkowanych mirabelek • mirabelki gotuję bez przykrycia kilka godzin, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły • gdy mirabelki się całkowicie rozgotują i rozpadną, smakuję, jeśli trzeba dodaję cukier, gotuję do zgęstnienia • do ciast i deserów powidła nie muszą być zbyt gęste, do pieczywa powidła są wtedy dobre gdy kleksami spadają z łyżki

Dodaj komentarz